Staat het onderhoud aan jouw cv ketel weer op de planning? Dan wil je voorbereid zijn op de werkzaamheden die hierbij komen kijken. Iedere cv-ketel moet eens per jaar goed onderhouden worden, zodat je grotere problemen in de toekomst kan voorkomen. Bij een ketel draait het namelijk allemaal om efficiëntie, duurzaamheid en veiligheid. Door geen regelmatig onderhoud uit te voeren, gaan deze drie zaken al snel verloren. De efficiëntie is bijvoorbeeld nodig om voldoende warmte te krijgen en jouw energierekening zo laag mogelijk te houden. Ook kan het onderhoud voorkomen dat er storingen plaatsvinden. Je wilt jouw cv-ketel toch ook zo lang mogelijk mee laten gaan, zonder dat het een gevaar oplevert voor jouw gezinsleden?

De juiste voorbereidingen treffen

Voordat het onderhoud aan jouw cv ketel plaatsvindt, kan je al een aantal zaken voorbereiden. Zo hoeft de professional niet lang bezig te zijn en kan jij weer snel genieten van de ketel. Houd er rekening mee dat de professional goed aan de ketel moet komen. Maak deze dus toegankelijk door overbodige spullen weg te halen. Alle spullen die je in de buurt hebt staan, kan je het beste even in een andere kamer opslaan. Zijn er al storingen of andere problemen? Dan is het aan te raden om deze alvast op te schrijven. De professional kan dan direct voor je kijken, zodat de eventuele reparaties al uitgevoerd kunnen werken. Uiteraard voert de monteur ook altijd een eigen inspectie uit om te bepalen wat er nodig is bij jouw cv-ketel.

De inspectie en de schoonmaak

Tijdens de inspectie van het jaarlijks cv onderhoud controleert de monteur alle onderdelen van de ketel. Denk aan de brander, ventilator, warmtewisselaar en de elektronische en mechanische componenten die voor een goede werking moeten zorgen. De professional zoekt naar tekenen van slijtage, corrosie, lekkages of andere problemen die je zelf misschien niet hebt opgemerkt. Ook de gasdruk wordt bekeken. Als deze druk te hoog of te laag is, kan dit leiden tot veiligheidsproblemen en een mindere efficiëntie. En hoe zit het eigenlijk met de ontstekingsinrichting? Ook dit wordt gecontroleerd, zodat alles naar behoren werkt. Na de inspectie is het tijd om de ketel schoon te maken. De monteur reinigt de brander en warmtewisselaar, zodat de efficiëntie niet wordt belemmerd.

Een controle na het jaarlijks onderhoud

Als alles schoon is aan de cv-ketel, moet alles opnieuw afgesteld worden. De monteur controleert hiervoor de luchttoevoer en de rookgasafvoer. Pas als alles weer naar behoren ingesteld is, volgt de test om te zien of het goed is gegaan. De ketel moet tijdens de test correct opstarten, draaien en stoppen. Als er nog problemen zijn, worden deze direct opgelost. Als laatste wordt nog gekeken naar de veiligheid. Alles moet veilig genoeg zijn om te gebruiken. Als de veiligheid niet gewaarborgd kan worden, moeten de benodigde stappen gebeuren voordat de monteur weg mag gaan en kan je wachten tot het volgende jaarlijkse onderhoud. Jouw cv-ketel werkt weer naar behoren tot die tijd.